Ga naar de inhoud

Wat doet een Notaris?

wat doet een notaris

Weinig mensen hebben echt goede juridische kennis. Het is absoluut geen ramp als je die zelf niet heb, maar weet dan wel in welke situaties het zaak is om hulp te zoeken. Weet je bijvoorbeeld wat de definitie van een notaris is? En wat zijn de werkzaamheden van een notaris? En voor welke zaken is het aan te raden dat ik een notaris inschakel? Dit zijn vragen waar weinig maar het antwoord op weten. De meeste mensen hebben wel eens van een notaris gehoord, maar weten niet exact alle details. Dat is ook niet zo gek. Maar daarom lees je in dit artikel antwoorden op deze vragen. Het kan namelijk geen kwaad om hier meer over te weten te komen!

Officiële definitie van een notaris

Als je de officiële definitie opzoekt krijg je deze uitleg: Een notaris is een jurist en openbaar ambtenaar, benoemd door de overheid, die bevoegd is om authentieke akten te verlijden in de gevallen waarin de wet aan hem of haar die bevoegdheid toekent en een partij dit van hem verlangt.

Werkzaamheden van een notaris

Zoals je in de definitie hebt kunnen lezen gaat een notaris over juridische zaken. En dan helpt een notaris met name bij het maken van rechtsgeldige afspraken met andere mensen. Daarnaast geeft een notaris ook passend advies in de meeste juridische situaties en is het zijn of haar taak om rekening te houden met iedereen die er belangen bij heeft en of erbij betrokken is. Het is daarom belangrijk dat een notaris onafhankelijk en onpartijdig is, omdat dit voor het beste resultaat zorgt in elke juridische situatie. En dit zal uiteindelijk voor jou ook het voordeligst werken, omdat de gesprekken dan algemener zullen zijn. Als alles is besproken en de afspraken zijn gemaakt tussen jou en je notaris, dan wordt alles wat besproken is vastgelegd in een officieel document. Zo’n officieel document wordt een notariële akte genoemd. Deze notariële akte is bepalend in de rechtsgeldige afspraken die jij hebt gemaakt. Een notaris is actief op meerdere werkterreinen, maar de bekendste zijn:

  • Helpen bij het rechtspersonenrecht (dit werkterrein heeft onder andere te maken met een uitgifte van een aandeel of het wijzigen van de statuten)
  • Helpen bij het personen- en familierecht (dit werkterrein heeft onder andere te maken met het regelen van een erfenis of het opstellen van een testament.)
  • Helpen bij onroerende zaakrecht (dit werkterrein heeft onder andere te maken met het kopen van een huis of het aannemen van een hypotheek bij een geldverstrekker)

Hopelijk is na het lezen van dit artikel het duidelijker! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *