Ga naar de inhoud

Wat is een bouwtechnische keuring?

technische keuring bouw

Als je geïnteresseerd bent in een huis, is het belangrijk om deze goed van binnen en buiten te bekijken. Je wilt namelijk niet voor onverwachte verassingen en kosten staan. Een klein scheurtje in de muur kan onschuldig lijken, maar ook een gevaar bezorgen voor de fundering van het huis. Daarom is een bouwtechnische keuring belangrijk wanneer u een huis wilt gaan kopen.

Bouwtechnische keuring: Hoe het werkt

Een bouwtechnisch rapport is een onafhankelijke visuele keuring van het huis. Dat betekent dat enkel problemen aan de oppervlakte zichtbaar zijn en er geen muren worden opengebroken. Als eerst moet er een afspraak worden gemaakt met een onafhankelijke expert die de nodige certificaten bezit.

Spreek een datum af met de inspecteur, en boek de keuring online. Per email ontvang je een afspraakbevestiging. Zorg ervoor dat je op tijd aanwezig bent bij de keuring. De inspecteur bekijkt het hele huis van boven naar beneden, van binnen naar buiten. Is de inspectie voorbij? Dan krijg je een keuringsrapport met alle bouwkundige gebreken, eventuele reparatiekosten en verbeterpunten.

Een inspecteur is een onafhankelijke expert die niet partijdig is. Zo weet je dat je een eerlijk rapport krijgt, van het standpunt van een buitenstaander. De inspecteur bekijkt alle ruimtes in het huis, van de kruipruimte tot de zolder, en bekijkt ook technische eigenschappen van installaties zoals de keuken, badkamer en cv-ketel. Denk ook aan regengoten, leidingen en riolering.

Hoeveel kost het?

Een bouwkundige keuring van een woning tot maximaal 450 vierkante meter kost rond de 350 euro. Voor grotere woningen wordt de prijs vanzelfsprekend hoger. Ook kosten grotere woningen vaak meer tijd om te inspecteren. Via verschillende vergelijkingswebsites kan je verschillende inspecteurs vergelijken en zo de laagste prijs kiezen.

Hoewel een bouwkundige keuring niet verplicht is, is het wel verstandig om bij twijfel toch een afspraak te maken. Het kost misschien 350 euro, maar dan sta je niet meer voor onverwachte problemen en hoge schade reparatiekosten. Het kopen van een huis is al duur genoeg, en het laatste waar je op zit te wachten zijn extra kosten.

Bij twijfel van het bieden of kopen van een huis is een bouwtechnische keuring altijd een oplossing!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *